verslag ALV 21 april 2016

Op 21 maart hield de de ECB haar jaarlijkse ALV en energie café.

Tijdens de ALV is gesproken over het besluit van het bestuur en RvT om uit de coöperatie De Verbinding te stappen. De ALV heeft het bestuur gevraagd om nogmaals met De Verbinding in gesprek te gaan, omdat er bezorgdheid is over de mogelijke consequentie van het besluit dat het zich succesvol project 7 maanden voor de eindstreep moet stoppen. Het bestuur van de ECB deelt die zorgen, maar heeft ook grote zorgen over de manier waarop De Verbinding het project aanstuurt en controleert. Die zorgen zijn zo groot dat de ECB daar de verantwoordelijkheid niet meer voor kan dragen en dat heeft mede tot het besluit van het bestuur in samenspraak met de Raad van Toezicht geleid.

Verder kwam in de ALV de aanpassing in het strategisch plan aan de orde. Het bestuur zal daarin een aantal aanpassingen doen, zoals op het winddossier en meer nadruk leggen op wat we vooral wel nog doen. De aangepaste versie wordt over enkele dag op de website geplaatst.

Na de pauze kwam Toon Beeks aan het woord over de Biomassa centrale in Cuijck. Recentelijk van Essent overgenomen draait de centrale weer op volle toeren en levert zo een wezenlijke bijdrage aan de klimaatdoelstellingen. En die wordt nog beter als tegen het einde van het jaar het warmte net operationeel wordt. Dan wordt een belangrijk deel van de warmte die nu verloren gaat in de centrale gebruikt door bedrijven in de directe omgeving. Toon liet ook een kaart zien, waarop duidelijk zichtbaar was dat er in Boxtel zeker ruimte is voor een biomassa centrale of een vergelijkbare installatie.

Tot slot vertelde wethouder Peter van de Wiel over de ambities van de gemeente Boxtel en haar buurgemeenten. Zijn pleidooi komt er op neer dat als we in Boxtel alle daken vol leggen met zonnepanelen en we zeven windmolens zouden plaatsen van 120 meter hoog, we nog steeds niet (bij lange na niet!) in staat zijn het volledige energieverbruik in onze gemeente duurzaam op te wekken. Er moeten daarom oplossingen bij en één daarvan Greentec, waarbij in een gesloten systeem in een kleine straal om Boxtel (maximaal 20 a 25 km) groenafval, tuinafval etc duurzaam gebruikt wordt voor energie opwekking. Bij Helicon draait op dit moment een proefopstelling om de ideale samenstelling van de ‘brandstof”vast te stellen en samen met de provincie zoekt de gemeente een geschikte locatie om echt aan de slag te gaan.
Aan het einde vertelde Van de Wiel dat de gemeente start met een dialoog met de bevolking om te komen tot een energiecontract voor de periode tot 2020. De eerste bijeenkomst is op 9 juni aanstaande.

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.